Waaraan is mijn dier overleden?

Na de autopsie kan u uw dier NIET terug meenemen naar huis omwille van bioveiligheidsredenen. U kan uw dier enkel door een erkend crematorium laten ophalen om te cremeren.

Doel & aanvraagformulier

Door middel van een autopsie wordt er een verklaring gezocht voor de ziekte of sterfte van uw dier. Dit gebeurt door een macroscopische en microscopische beoordeling van de weefsels. Eventueel worden verdere onderzoeken ( bacteriologisch, virologisch, parasitologisch of toxicologisch) uitgevoerd.

Het is van uiterst belang om ons alle beschikbare informatie betreffende de voorgeschiedenis (symptomen, omvang, bedrijfssituatie) te bezorgen. Dit alles kunt u invullen op het aanvraagformulier voor hond/kat/paard of het aanvraagformulier voor landbouwdieren.

Dieren zonder aanvraagformulier worden niet geautopsieerd.

Wanneer

Elke werkdag, in de voormiddag, voeren wij autopsies uit.

 • Uw gestorven dier kan u binnenbrengen tussen 7u30 en 15u aan de ingang 76, waar men u zal helpen bij het uitladen en invullen van de nodige documenten.
 • Tussen 15u en 7u30 is er helaas geen personeel beschikbaar. Indien u toch een klein dier wenst af te leveren dient u deze zelf in het mortuarium te plaatsen (thv ingang 76). Uit veiligheidsoverwegingen kunnen we helaas geen takel ter beschikking stellen om zware dieren uit te laden. Hiervoor dient u tussen 7u30 en 15u langs te komen.

Onze autopsiezaal staat aangeduid als nummer 76 op het plan

Bewaring van uw dier voordat u naar de faculteit komt

Het is belangrijk dat u uw dier zo snel mogelijk bij ons brengt. Postmortaal worden de weefsels snel afgebroken wat de autopsie sterk bemoeilijkt en zorgt dat de doodsoorzaak soms moeilijk tot niet meer te achterhalen is. Postmortaal verval wordt  tegengegaan door goede koeling. Om een goede koeling te verkrijgen, bewaart  u uw dier best koel (4°C). Om een snellere koeling te verkrijgen, kunnen grote huisdieren of dieren met een dikke vacht met veel koud water worden natgemaakt. Leg bij grote huisdieren het dier ook in de schaduw . We raden aan om uw dier niet in te vriezen omdat de weefsels nog meer beschadigd worden. Wanneer u uw dier echter niet binnen de 3 dagen kunt brengen,  is invriezen de enige optie.

Waar

Onze dienst bevindt zich op de site van de Faculteit Diergeneeskunde, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke. Voor een wegbeschrijving naar de faculteit diergeneeskunde klikt u op plan. Op de faculteit volgt u de wegwijzers “mortuarium - autopsie”

Kostprijs

De kosten worden gedragen door de opdrachtgever van de autopsie.
De kosten kunt u raadplegen op volgende link: tarieven autopsie

Hierbij dient 6% opgeteld te worden bij grote huisdieren en 21% bij kleine huisdieren.

Resultaat

In de namiddag sturen wij u via e-mail of fax een voorlopig verslag met de macroscopische bevindingen of contacteren wij u telefonisch om de voorlopige resultaten met u te bespreken. Het eindverslag wordt doorgestuurd binnen de 3 weken na het uitvoeren van de autopsie. Deze termijn kan verlengen wanneer extra onderzoeken noodzakelijk zijn.

Vervoer

Wij beschikken niet over een eigen ophaaldienst, u dient zelf het transport te regelen.
Deze privépersoon verzorgt het transport naar onze faculteit:

 

- Dhr. M. Boterdaele  (0475 91 33 28) Grote en kleine huisdieren 

 • Uw gestorven dier kan u binnenbrengen tussen 7u30 en 15u aan de ingang 76, waar men u zal helpen bij het uitladen en invullen van de nodige documenten.

 Informeer u eerst grondig over de kostprijs van het vervoer.

Deze personen staan ENKEL in voor het vervoer, u kan alleen daarvoor aan hen betalen.

De factuur van de autopsie wordt door de Universiteit later verzonden.

Een autopsie en crematie van uw huisdier

  Na het overlijden van uw huisdier hebt u de beslissing genomen om de doodsoorzaak te achterhalen. Hiertoe dient evenwel een autopsie te gebeuren. Toch wilt u nadien nog een waardig afscheid voor uw huisdier. Daarom bieden wij verschillende mogelijkheden aan. GELIEVE UW KEUZE (zie onderstaande mogelijkheden) DUIDELIJK OP HET AANVRAAGFORMULIER AAN TE DUIDEN.

   

  Na de autopsie kan u uw dier NIET terug meenemen naar huis omwille van bioveiligheidsredenen. U kan uw dier enkel door een erkend crematorium laten ophalen om te cremeren.


  1) individuele crematie met mogelijkheid tot afscheid en beschikbaarheid van as:

  Wij voeren een cosmetische lijkschouwing uit. Via enkele kleine incisies worden de organen beoordeeld, waarna we alle incisies mooi hechten. Daarna wordt uw dier opgehaald door het crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren). Indien gewenst, kunt u nog persoonlijk afscheid nemen van uw dier voor de crematie. U beschikt daarna over de as van uw dier.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie + 60 € . De kosten verbonden aan de crematie  worden geregeld met het crematorium.


  2) individuele crematie met beschikbaarheid van as:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit. Daarna wordt uw dier opgehaald door een crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren).  Indien gewenst kunt u gepast afscheid nemen na de crematie en kunt u beschikken over de as van uw dier.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie. De kosten verbonden aan de crematie worden geregeld met het crematorium.


  3) gemeenschappelijke crematie:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit. Daarna wordt uw dier opgehaald door een crematorium van uw keuze (u dient zelf het crematorium te contacteren). Uw dier wordt samen met andere dieren gecremeerd en u hebt geen as ter beschikking.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie. Kosten verbonden aan de crematie worden afgehandeld met het crematorium.


  4) gemeenschappelijke destructie:

  Wij voeren een volledige lijkschouwing uit, waarna uw dier collectief verwerkt wordt. U kunt na de autopsie geen afscheid meer nemen en u hebt geen as van uw dier ter beschikking.
  Kostprijs: standaard kostprijs autopsie.

  Indien u nog vragen heeft,  kunt u ons tijdens de kantooruren contacteren op 09 264 77 41

   

  Verantwoordelijken

  • Prof. dr. Koen Chiers, DVM, PhD, Diplomate ECVP, Diplomate ECPHM
  • Prof. dr. Annemie Decostere, DVM, PhD, MSc, Diplomate ECLAM
  • Kliniekhoofd Dr. Leen Van Brantegem, DVM, PhD, Diplomate ECVP, Certificate CFVP
  • Dierenarts Bert De Jonge, DVM
  • Dierenarts Marieke Brys, DVM
  • Dierenarts Lise Geerinckx, DVM
  • Dierenarts Raphaela Hiltrop, DVM