Orthopedie

U kan bij ons terecht voor alle problemen van het bewegingsstelsel van uw paard (kreupelheidsonderzoek, verzet bij berijden en andere prestatieklachten, ontwikkelingsstoornissen bij jonge paarden), maar ook voor keuringen van jonge paarden, aan- of verkoopkeuringen, en hengstenkeuringen voor stamboeken. Ons team van ervaren dierenartsen staat garant voor een transparant, systematisch, efficiënt en grondig onderzoek. Hiervoor beschikken wij over alle expertise en uitstekende faciliteiten (binnenpiste, overdekte harde bodem, volledig uitgeruste smederij en onderzoeksruimtes).

Wat kunt u verwachten?

Ons onderzoek start steeds met grondig gesprek met u als eigenaar/ruiter/trainer, zodat we een goed beeld krijgen van de problemen die u ondervindt bij het paard. Op basis daarvan kunnen we het onderzoek perfect afstemmen op de individuele noden van u en uw paard. Vervolgens zal de beweging van het paard onder verschillende omstandigheden beoordeeld worden (harde en zachte bodem, rechte lijn en cirkels), zodat we de symptomen in kaart kunnen brengen. Indien aangewezen kan er ook een bereden evaluatie uitgevoerd worden. Bovendien beschikken we bijvoorbeeld voor subtiele en complexe problemen over een sensorsysteem (Equinosis Q®) waarmee we de mate van asymmetrie van de beweging objectief en zeer gedetailleerd kunnen meten.

Tijdens onze onderzoeken zullen we steeds de hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden om zo op een efficiënte manier de oorzaak van de klachten te achterhalen. In sommige gevallen is een onderzoek over meerdere dagen noodzakelijk, en daarvoor beschikken wij over de mogelijkheid om uw paard bij ons te stallen. Bij discipline-overschrijdende klachten kunnen we beroep doen op onze collega’s met expertise in alle mogelijke discipline(s) (inwendige ziekten, neurologie, cardiologie,…). Na het stellen van een diagnose zullen wij de verschillende behandelingsmogelijkheden met u bespreken. De uiteindelijke behandeling stemmen wij  uiteraard individueel af op maat van u en uw paard, en met respect voor uw budget.

Een behandeling kan bestaan uit een lokale injectie (klassieke ontstekingsremmende producten of ‘biologische’ producten zoals  PRP, IRAP en stamcellen), orthopedische chirurgie, correctief bekappen/beslag, aangepaste revalidatieprogramma’s en specifieke adviezen voor nazorg. Bij dit alles staat een duidelijke communicatie, permanente opvolging en persoonlijk contact voor ons centraal.

Hoefsmederij

Eén van onze grote troeven is de permanente aanwezigheid van gespecialiseerde hoefsmeden, die niet alleen erg bedreven zijn in correctief en therapeutisch orthopedisch beslag, inclusief alle correcties van standafwijkingen bij veulens, maar samen met onze dierenartsen ook bijzonder ervaren zijn in het behandelen van alle mogelijke hoefletsels (hoornscheuren, infecties, fistels en hoornzuilen, hoefkanker, nageltred, …). Deze samenwerking tussen onze dierenartsen en hoefsmeden biedt optimale ondersteuning voor onze orthopedische patiënten.

Wie kan er bij ons terecht?

Elk paard, onafhankelijk van niveau (amateur tot professional), leeftijd of discipline

Medische beeldvorming

Het beeldvormend onderzoek van uw paard wordt zo goed mogelijk afgestemd op de bevindingen van het klinisch onderzoek, dit om op een kostenefficiënte manier zogenaamde toevalsbevindingen te onderscheiden van bevindingen die wel degelijk een aandeel hebben in de problematiek van uw paard. Informatie over het beeldvormend onderzoek vindt u via de site van de desbetreffende afdeling: https://www.orsami.be/nl/medische-beeldvorming-grote-huisdieren-vet . Voor bepaalde specifieke onderzoeken wordt ook samengewerkt met enkele private paardenklinieken.

Studenten

Wij staan in voor de opleiding van de dierenartsen van morgen; onze kliniek biedt de studenten dan ook de uitgelezen kans om een groot en gevarieerd aantal onderzoeken mee te volgen, waarbij de confidentialiteit strikt gerespecteerd wordt. Studenten voeren nooit zelfstandig onderzoeken uit op paarden en delicate behandelingen zoals gewrichtsinjecties worden enkel door het team van ervaren dierenartsen uitgevoerd. Onze studenten kunt u herkennen aan een donkerblauw uniform.

Ons team

Dierenartsen

 Hoefsmeden

  • Gerrit Desmedt
  • Sebastiaan De Wulf
  • Maxime Wilmus