INTERREG - PHOTOTEX: Ontwikkeling van microgestructureerde TEXtiel voor stimuli-dynamische FOTOnische filters (2018 - 2022)

Phototex logo

Introductie

Een paar jaar geleden waren textielgerelateerde activiteiten bestemd om uit ons regionale industriële landschap te verdwijnen, verstikt door de concurrentie uit opkomende landen. Zonder te rekenen op de ontwikkeling van technisch textiel waarvoor de Hauts de France en België knowhow en innovatie combineren door hun industrieel weefsel en hun O & O-structuren die op dit gebied zijn gericht. In deze context wil het PHOTOTEX-project een nieuw type slim textiel ontwikkelen dat het thermisch comfort zal verbeteren door de ruimte tussen de huid en het textiel dynamisch te reguleren.

 

Projectomschrijving

Met de ontwikkeling van innovatief textiel heeft de werklust van Hauts-de-France en België deze sector nieuw leven ingeblazen, in antwoord op de concurrentie vanuit opkomende landen. Het doel van het PHOTOTEX-project is om nieuwe soorten slim textiel te ontwikkelen voor het verbeteren van het individueel thermisch en hydraal comfort. Deze innovatieve kleding kan de infraroodstraling van het menselijk lichaam moduleren naar gelang de externe omstandigheden (temperatuur, vochtigheid).

Het PHOTOTEX-project stelt daarom voor om fotonische structuren te ontwerpen en te vervaardigen door gebruik te maken van zelforganiserende-systemen op membraanniveau (elastische instabiliteit in polymeerfilms, elektrospinning, zelforganisatie van deeltjes in een matrix van een polymeer) die kunnen interageren met infrarood licht.

De geïmplementeerde processen zullen vervolgens worden omgezet in multicomponentvezels om textuur op draadschaal te verkrijgen. Het stimulatie-reactiekarakter van de voorgestelde oplossing is gebaseerd op de integratie van vormgeheugenpolymeren, die gevoelig zijn voor variaties in temperatuur en vochtigheid.

PHOTOTEX vertrouwt op een grensoverschrijdend consortium dat complementaire en erkende vaardigheden samenbrengt ten dienste van een op innovatie gericht project. Deze multidisciplinaire benadering doet daarom een beroep op specialisten op het gebied van optische modellering, microtechnologie, composietmaterialen en ook spintechnieken die op het gebied van textiel worden gebruikt.

 

Partners

MATERIA NOVA, CETI, EuraMaterials, ENSAIT, HEI , UMONS, UST, UGENT

 

Website

www.phototex-interreg.eu

 

Contact

Prof. Karen De Clerck
Department of Materials, Textiles and Chemical Engineering (MaTCh)
Phone number: 09 264 57 40