Een computer als DJ op je volgende feestje?

(06-09-2021) Muziek en computers zijn alomtegenwoordig in de samenleving. Deze combinatie zorgt voor interessante toepassingen: bijvoorbeeld de gepersonaliseerde suggesties van de muziekapp op je smartphone of artificiële intelligentie die zelf muziek componeert.

Onder de motorkap van die toepassingen huizen gesofisticeerde computeralgoritmes. “In mijn doctoraat onderzoek ik zo'n algoritmes, gefocust op muziek waarin de percussie sterk aanwezig is”, vertelt Len Vande Veire.

Zijn doctoraatsonderzoek bestaat uit twee delen.

In het eerste deel onderzoekt hij een algoritme voor de automatische ontbinding van drumopnames. Deze bevatten vaak een verscheidenheid aan trommels en cymbalen, maar voor verschillende analytische en creatieve toepassingen zijn de deelopnames van elk instrument apart nodig. “Het algoritme waar ik aan gewerkt heb, laat toe om een gezamenlijke opname te ontbinden in zo’n deelopnames”, licht Len toe.

In het tweede deel presenteert hij twee systemen die automatisch muziek bewerken tot nieuwe composities. Dit gebeurt voor drum'n'bass, een genre binnen de elektronische dansmuziek. Het eerste systeem is een automatische DJ die volledig autonoom DJ-mixes van hoge kwaliteit genereert.

Het tweede systeem zet een audiofragment automatisch om van de ene stijl van drum'n'bass naar de andere. “Deze systemen illustreren hoe creatieve toepassingen baat hebben bij muziekanalysealgoritmes en zo voor zowel de luisteraar als de artiest nieuwe manieren bieden om van muziek te genieten”, besluit Len.

-

Titel doctoraat: Methoden voor informatie-extractie uit muziek ter analyse en bewerking van percussiegebaseerde audio

-

Lees het volledige doctoraat

-

Contactlen.vandeveire@ugent.be, tijl.debie@ugent.be (promotor), cedric.deboom@ugent.be (promotor)

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke