In de toekomst betere elektrische auto’s dankzij onderzoek Chenwei Ma?

(18-08-2021) Chenwei Ma zoekt in zijn doctoraat naar oplossingen die beter kunnen voorspellen hoe aandrijfsystemen van voertuigen reageren op synchrone motoren met permanente magneetbekrachtiging.

De synchrone motor is een elektrische motor op wisselstroom. De rotor (draaiende deel van de motor) draait synchroon (of in fase) met het opgewekte draaiveld van de magneet in de motor.

Synchrone motoren met permanente magneetbekrachtiging (PMSM) worden gebruikt in talrijke industriële toepassingen. Dit type motor wordt het meest gebruikt indien een hoge energie-efficiëntie, hoge energiedensiteit en dus een klein volume van belang zijn,  bijvoorbeeld bij het aandrijfsysteem van elektrische auto’s.

De eigenschappen van het elektrische aandrijfsysteem hebben een belangrijke impact op de werking van elektrische voertuigen. Het kunnen voorspellen hoe aandrijvingen gaan reageren op de elektrische motor is dan ook een essentieel onderdeel in de studie om de efficiëntie en prestaties van elektrische voertuigen verder te verbeteren.

Met dit onderzoekswerk heb ik oplossingen uitgewerkt die bijdragen tot het beter kunnen voorspellen hoe aandrijfsystemen van voertuigen zullen reageren op synchrone motors met permanente magneetbekrachtiging en dus tot betere elektrische voertuigen in de toekomst”, besluit Chenwei.

-

Titel doctoraat: Adaptieve oplossingen met voorspellende controle voor synchrone machineaandrijvingen met salient-pool permanente magneet

-

Lees het volledige doctoraat

-

Contactchenwei.ma@ugent.be , frederik.debelie@ugent.be (promotor)

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke