PTFE-composieten met ultra-lage slijtagesnelheid

(24-09-2021) Levente Tóth ontwikkelde en karakteriseerde zeer slijtvaste composieten van polytetrafluorethyleen (PTFE) die kunnen worden gebruikt in tribologische toepassingen.

PTFE wint aan belang in glij- en roltoepassingen in bijvoorbeeld machines dankzij de lage wrijvingscoëfficiënt, het chemisch inert gedrag (= niet reageren met andere chemische stoffen), de zelfsmerende aard, en de hoge stabiliteit bij wisselende temperaturen.

Het zelfsmerende karakter maakt het mogelijk systemen te ontwerpen zonder uitwendige smering. Hierdoor wordt de constructie eenvoudiger en dalen de operationele kosten en de onderhoudskosten.

“De vulstoffen die ik gebruikte, maken het mogelijk de slijtvastheid met twee ordes van grootte te verbeteren, waardoor PTFE een echte concurrent wordt van bijvoorbeeld polyamide”, legt Levente uit.

“Verder heb ik geprobeerd uit te zoeken waarom de gebruikte vulstoffen een significante slijtageweerstandsverhoging opleverden”, besluit Levente.

Zijn doctoraatsonderzoek kon tot stand komen dankzij een intensieve samenwerking tussen de UGent, Laboratorium Soete en de Budapest University of Technology and Economics, Departement Polymer Engineering.

 

Titel doctoraat: Ontwikkeling en karakterisering van met nanopartikels gevulde polytetrafluorethyleen voor tribologische toepassingen

-

Lees het volledige doctoraat

-

ContactLevente Tóth, Patrick De Baets (UGent promotor), Jacob Sukumaran (UGent promotor)

-

Redacteur: Jeroen Ongenae -  Illustrator: Roger Van Hecke