Succesvoller plaatsen van knieprotheses dankzij robotica

(09-02-2022) Stijn Herregodts onderzocht in zijn doctoraat hoe knieprotheses kunnen geplaatst worden zonder schade aan de omliggende weke weefsels.

De knie is een zwaarbelast gewricht dat gevoelig is voor het ontwikkelen van artrose. Bij vergevorderde artrose is de enige behandelingsmogelijkheid het plaatsten van een knieprothese. Om het succes van deze ingreep te verbeteren wordt er meer en meer gebruik gemaakt van computer- en robotondersteuning tijdens de ingreep. Deze methoden hebben de nauwkeurigheid van de ingreep aantoonbaar verhoogd.

“Desalniettemin kunnen er nog steeds afwijkingen optreden en kan er ongewenste schade aan weke weefsels ontstaan bij het zagen van het bot tijdens de ingreep”, vertelt Stijn.

“Als antwoord op deze tekortkomingen heb ik een nieuwe techniek ontwikkeld voor het uitvoeren van de botresecties door middel van een robotgestuurde botfrees. Deze techniek maakt het mogelijk om op een adaptieve manier de rand van het bot te detecteren en te volgen tijdens het freesproces”, legt Stijn uit.

“Tegelijkertijd is de frees permanent afgeschermd van de weke weefsels. Daardoor kan er onbedoelde schade aan deze weke weefsels vermeden worden. Verder werd door optimalisatie van de botfreestechniek de nauwkeurigheid verbeterd en de opwarming van het bot verminderd terwijl de procedure even snel uitgevoerd kon worden in vergelijking met de conventionele technieken”, besluit Stijn.

Het volledige doctoraat zal vanwege een embargo pas beschikbaar zijn vanaf 2026

-

Titel doctoraat: Ontwikkeling van een door robotica ondersteunde techniek ter bescherming van weke weefsels voor het uitvoeren van botresecties in een totaleknieartroplastiek-operatie

-

Contact: Stijn Herregodts, Patrick De Baets, Matthias Verstraete, Jan Victor

Stijn Herregodts

Stijn Herregodts behaalde zijn Master in de Industriële Wetenschappen in Elektromechanica in 2011. Na zijn ervaring als R&D-ingenieur in de industrie, motiveerde de ambitie om aan meer innovatieve projecten te werken hem om de graad van Master of Science in Electromechanical Engineering aan zijn curriculum toe te voegen, die hij in 2015 behaalde. Tijdens zijn masterscriptie ontwikkelde hij kalibratietechnieken voor een drukmeetsysteem voor het kniegewricht en ontving hij de ie-net award voor beste masterscriptie.

Na het behalen van een FWO-beurs startte hij zijn onderzoek naar robotische technieken voor knieartroplastiek. Om dit onderzoek te vergemakkelijken, ontwierp en bouwde hij een volledige robot laboratoriumopstelling. Na diepgaand onderzoek van bestaande technologieën, werd een nieuwe robotbenadering ontwikkeld en gevalideerd met de ontwikkelde infrastructuur. De promotoren van het werk waren Jan Victor, Patrick De Baets en Matthias Verstraete. Stijn is auteur van verschillende wetenschappelijke publicaties en uitvinder van twee octrooien die voortvloeien uit zijn onderzoek. Bovendien werd zijn onderzoek voorgesteld op verschillende nationale en internationale conferenties.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke