Machinaal prepareren en warm vullen

Wanneer
02-09-2022 van 09:00 tot 17:00
Waar
UZGent – Ingang 22 – Tandheelkunde
Voertaal
Nederlands
Door wie
Prof. Dr. Maarten Meire / Filip Calberson / Christophe Deroose

Hoorcollege + practicum - Machinaal prepareren en warm vullen

In deze praktijkgerichte cursus ligt de nadruk op de voordelen, het concept, en de praktische implementatie van de machinale wortelkanaal preparatie, en op een vultechniek op basis van warme verticale condensatie van gutta-percha. Daarnaast komen ook andere stappen die belangrijk zijn voor de goede uitkomst van een endodontische behandeling, aan bod, meerbepaald de openingscaviteit, (elektronische) lengtebepaling en (passieve ultrasone) irrigatie.

 

Na een wetenschappelijk onderbouwd, maar voornamelijk praktijkgericht hoorcollege, kunnen deelnemers aan de hand van oefenblokjes en zelf verzamelde geëxtraheerde tanden, uitgebreid kennismaken met machinale wortelkanaalpreparatie met moderne roterende NiTi instrumenten (zoals Twisted Files). Welke voordelen bieden deze ten opzichte van oudere generaties NiTi’s? Zijn deze instrumenten effectief minder breukgevoelig en meer flexibel? Hoe deze veilig gebruiken?

 

In de namiddag volgt een uiteenzetting over de principes en mogelijkheden van warme vultechnieken, de materialen en toestellen die hiervoor nodig zijn, en wordt de warme verticale condensatie volgens de ‘continuous wave of condensation’ uitgebreid toegelicht.  Deze vultechniek kunnen de deelnemers zich in het daaropvolgende oefengedeelte onder begeleiding eigen maken. Hiervoor zijn de nodige toestellen (zoals vb. de Elements Obturation Unit) en producten ter beschikking.

 

Deze cursus, waarbij het hands-on oefengedeelte tot doel heeft de leercurve te overbruggen om nadien in de praktijk aan de slag te kunnen, richt zich zowel op practici die voor het eerst met deze technieken kennis maken, als zij die reeds deze technieken hanteren, maar ze verder wensen te vervolmaken of te perfectioneren.

 

DOELGROEP: Algemeen tandarts

BIJDRAGE: 375 euro / leden Dent-Alumni 325 euro

                     Koffie, lunch en syllabus inbegrepen

AANTAL DEELNEMERS: max. 20

ACCREDITERING EN DEELGEBIED: 40 AE/DG 4 aangevraagd*

Inschrijven voor cursus