Laboratorium voor celdoodonderzoek en -therapie (CDIT)

De onderzoeksgroep 'Anatomie en Embryologie' focust zich binnen deze onderzoekslijn op celdood en zet ze zich in voor een beter begrip van de rol van verschillende celdoodmodaliteiten bij kanker en voor het ontwikkelen van nieuwe experimentele cellulaire immunotherapie voor kanker.

Het CDIT lab maakt ook deel uit van het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) dat oncologieonderzoekers van de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent verenigt.

Onderzoeksprojecten

Immunogene celdood: mechanismen, immuunreacties en cellulaire kankertherapie

Het type kankerceldood bepaalt de antitumor-immuunrespons en draagt daarom bij aan de efficiëntie van antikankertherapie en de overleving op lange termijn van patiënten. Bij zoogdieren kunnen vele vormen van gereguleerde kankerceldood optreden, waaronder apoptose, necroptose en ferroptose. Binnen dit onderzoeksproject streeft het CDIT ernaar de moleculaire mechanismen van immunogeniciteit van celdood in vitro en in tumormuismodellen te begrijpen en nieuwe experimentele cellulaire kankerimmunotherapie te ontwikkelen.

 

Kanker-sferoïden en micro-omgeving van tumoren

Kanker-sferoïden zijn een van de meest gebruikte 3D-modellen die beter op de micro-omgeving van een tumor lijken. De belangrijkste focus van dit onderzoeksproject is het volledig begrijpen van de immunomodulerende rol van kankerceldood in een driedimensionale context en het bepalen van de invloed van tumor micro-omgeving op de immunogeniciteit van kankercellen.

 

Therapeutische strategieën om de immunogeniciteit van kankerceldood te moduleren

Binnen dit onderzoeksproject streeft het CDIT ernaar om experimentele combinatiestrategieën te ontwikkelen op basis van fotodynamische therapie en nano- en biomaterialen, om de immunologische reacties op celdood te verbeteren voor op kankercellulaire immunotherapie.

Samenwerkingsverbanden

Voor het onderzoeksproject over immunogene celdood werken we samen met:

  • Claus Bachert en Olga Krysko (onderzoekslaboratorium Bovenste Luchtwegen, vakgroep Hoofd en Huid, Universiteit Gent)
  • Joeri Aerts (Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie, VUB)
  • Patrizia Agostinis (Laboratorium voor Onderzoek en Therapie van Celdood, VIB-KU Leuven)
  • Abhishek Garg (Laboratorium voor Celstress en Immuniteit, Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde, KU Leuven)
  • Valerian Kagan (afdeling Milieu en gezondheid op het werk, Pittsburgh University, VS)

 

Voor het onderzoeksproject over kanker-sferoïden werken we samen met:

 

Voor het onderzoeksproject over therapeutische strategieën werken we samen met:

  • Andre Skirtach (Laboratorium voor Nano-Biotechnologie, vakgroep Biotechnologie, Universiteit Gent)
  • Stefaan De Smet en Ina Lentacker (Laboratorium voor Algemene Biochemie en Fysische Farmacie, vakgroep Farmaceutica, Universiteit Gent)
  • Kevin Braeckmans en Stephan Stremersch (Laboratorium voor Algemene Biochemie en Fysische Farmacie, vakgroep Farmaceutica, Universiteit Gent)
  • Maria Vedunova (het UNN Instituut van Biologie en Biogeneeskunde, Lobachevsky Staatsuniversiteit in Nizhny Novgorod, Rusland)

Fondsen

Geselecteerde publicaties (in het Engels)

 

Vragen?

  • Dmitri Krysko, onderzoeker