Opleidingen

  1. Nieuw: SPSS for Life Sciences and Medicine (september 2022-februari 2023)

  Deze cursus start bij het begin - het inlezen, herstructureren, bewerken en transformeren van data - en eindigt met meer geavanceerde tips en tricks in SPSS. De cursus bestaat uit drie modules. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de gehele cursus of een selectie maken van de modules op maat van hun onderzoekstraject.

  Module 1: Data management and data transformations in SPSS. Deze module is een aanrader voor onderzoekers die regelmatig met SPSS software (zullen) werken. De module is in het bijzonder interessant voor mensen die REDCap data (zullen) analyseren.

  Module 2: Principles of hypothesis testing. De termen “p-value”, “confidence interval” en “significance” worden frequent gebruikt in de dagelijkse praktijk, maar wat is hun exacte betekenis? In deze sessie geven we handvaten om de juiste statistische test te kiezen en hoe de resultaten te interpreteren. Bovendien zullen we ook enkele algemene regels bespreken over het rapporteren van resultaten in de wetenschappelijke literatuur.

  Module 3: Advanced tips and tricks in SPSS.  De tips en tricks die aangeleerd worden in deze module zullen je mogelijks veel tijd en inspanning besparen. We leren hoe we het herhalen van gelijkaardige syntax kunnen vermijden door het schrijven van macro’s. Verder zullen we SPSS output converteren naar SPSS datasets.

   

  1. Start Using R (november-december 2022)

  Zou je als onderzoeker in de gezondheidswetenschappen graag je analyses op reproduceerbare wijze uitvoeren en rapporteren? Zou je graag je resultaten visualiseren in figuren van hoge kwaliteit? Lijkt het je wel wat om te leren programmeren in R, maar weet je niet zo goed hoe daaraan te beginnen? Dan is deze cursus iets voor jou!

   

  1. Regression for continuous outcome data in SPSS (oktober-november 2022)

  De cursus over lineaire regressie is gericht op onderzoekers die statistische analyses van continue, (log)normaal verdeelde data in SPSS willen uitvoeren en interpreteren.

   

  1. Regression for non-continuous outcome data in SPSS (november-december 2022)

  Deze cursus bestaat uit drie modules. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de gehele cursus of een selectie maken van de module(s) op maat van hun onderzoekstraject.

  Module 1: Binary logistic regression model for binary outcomes

  Module 2: Poisson and negative binomial regression models for counts and rates

  Module 3: Survival analysis for time-to-event outcomes (Kaplan-Meier plots, log-rank test, Cox proportional hazards models)

   

  1. Nieuw: Handling missing data in statistical analyses in SPSS (januari-februari 2023)

  In deze nieuwe cursus worden de gevaren van missing data bij statistische analyses belicht. Daarna worden single en multiple imputation technieken besproken.

   

  1. Statistical analysis of longitudinal continuous data in SPSS (april-mei 2023)

  Deze cursus start met een introductie over wanneer en waarom linear mixed regression toegepast dient te worden. Zowel covariance pattern models als random coefficients models komen daarna aan bod.

   

  Voor vragen betreffende de inhoud van een cursus kan je terecht bij de lesgever (statcel@ugent.be). Voor administratieve vragen kan je ons secretariaat contacteren (secr.biostatistiek@UGent.be).

  Daarnaast organiseert De Doctoral School of Life Sciences and Medicine in samenwerking met het Kenniscentrum Gezondheidszorg Gent (KCGG) en de Cel Biostatistiek, de specialist course “Conducting and publishing a systematic review and meta-analysis”. Voor meer informatie en inschrijven:

  https://www.ugent.be/doctoralschools/en/doctoraltraining/courses/specialistcourses/lsm/conducting-systematic-review-meta-analysis.htm

  E-learning statistiek in Ufora

  Naast het organiseren van cursussen, neemt de Cel Biostatistiek het voortouw in de facultaire samenwerking met het Lerend Netwerk Lesgevers Statistiek bij de ontwikkeling van een Ufora-pagina "E-learning Statistiek".  Studenten, maar ook (co)promotoren, begeleiders van masterproeven of onderzoekers binnen de faculteit of het UZ Gent, kunnen hier terecht voor een online overzicht met de meest voorkomende, basis statistische methoden binnen de onderzoeksdomeinen van de faculteit. De e-learning pagina bevat onder meer een toetsvinder, praktisch uitgewerkte cases voor basismethoden in zowel SPSS als R, en een uitgewerkt gamma aan 'good practices'. Alle leden van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen hebben automatisch toegang tot Ufora E-learning pagina: E-Learning Statistiek Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen - Statistics Faculty of Medicine and Health Sciences - DX00115.