Woord x Macht x Strijd: een documentaire met Jan Blommaert

(05-11-2021) Wanneer academicus en activist Jan Blommaert in 2019 aankondigde dat hij terminaal ziek was, besloten enkele vrienden en sympathisanten om iets te doen. Dat ‘iets’ werd de web documentaire Woord x Macht x Strijd.

Als sociolinguïst en afrikanist heeft Jan Blommaert een lange en indrukwekkende loopbaan gehad, waarbij hij zijn inzichten steeds zo veel mogelijk heeft willen inzetten voor de samenleving. Ook voor onze faculteit zijn de inzichten van Jan Blommaert erg waardevol geweest, en dat zijn ze nog steeds.

Woord x Macht x Strijd is een prachtige documentaire van 45 minuten over sociale verandering, taal en strijd. Maar ook over moeilijke en hoopvolle momenten in de geschiedenis van de sociale strijd in België. En over racisme, onderwijs en nog zoveel meer.

De faculteit maakt deel uit van het breed partnerschap dat de lancering van deze documentaire steunt. We nodigen iedereen uit om mee te kijken naar de online première van Woord x Macht x Strijd op 16 november om 20 uur. 

“Woorden geven de wereld vorm. We gebruiken vandaag woorden die op geen enkele manier ònze woorden kunnen zijn. Een goed voorbeeld is loonlast. Voor wie is loon een last? Dat kan toch onmogelijk het woord zijn dat de belangen uitdrukt van degene die loon ontvangt? Een groot deel van de sociale strijd gaat over taal. Als jij praat zoals ik, dan ben je in mijn macht. Dat moeten we beseffen.”

Jan Blommaert in Woord x Macht x Strijd

Het project is een initiatief van Ico Maly (Universiteit Tilburg / Diggit), voormalig student en collega van Jan Blommaert, filmmaker Pieter De Vos (Docwerkers), Epo Uitgeverij en Victoria Deluxe. Eind augustus 2020 duiken Jan en Ico twee dagen lang in de studio, om urenlang te converseren omgeven door een batterij aan camera’s. Hij spreekt ronduit over allerlei historische gebeurtenissen van de laatste decennia en kadert ze moeiteloos binnen de grote maatschappelijke tendensen. Van Zwarte Zondag en Semira Adamu tot Black Lives Matter en de dekolonisering van de universiteit. Over taal als architectuur van de samenleving en de rol van de publieke intellectueel. Over de ontwikkeling van de academische industriële cultuur, en de terreur van het publiceren. Maar ook over geven, vormen, inspireren en het inzetten van wetenschappelijke inzichten in de sociale strijd. Het gesprek vormt de basis voor deze straffe documentaire.

 

 

Praktisch

Woord x Macht x Strijd
Online première op 16 november om 20 uur
Volg live via www.janblommaert-documentaire.be of via de Facebookpagina van de faculteit: facebook.com/ugentlw.