VACATURE - UX Onderzoeker: interface design en gebruikersonderzoek naar een nieuw data-ecosysteem voor media

(13-02-2023) Solliciteren kan tot 24 maart 2023 (23:59 Brussels time)

→ Vakgroepen: Industriële Systemen en Productontwerp en Communicatiewetenschappen
→ Tewerkstellingspercentage: 100% (minimaal 50%)
→ Type tewerkstelling: Contract bepaald duur
→ Duur van de opdracht: Maximaal 2 jaar (1+1 jaar)
→ Geboden barema: WM 1
→ Diplomavoorwaarde: Master

OVER DE UGENT

De Universiteit Gent is een wereld op zich. Meer dan 8.000 personeelsleden zijn er dagelijks aan de slag in onderwijs en onderzoek, beheer en administratie, technische en sociale voorzieningen, enz. Voor hen is de Universiteit Gent een logische keuze: het is een van de grootste, meest boeiende en toekomstgerichte werkgevers van de regio. De Universiteit Gent telt 11 faculteiten en meer dan 80 vakgroepen, die in elk van de wetenschappelijke disciplines hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aanbieden.

JOUW OPDRACHT

De imec onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en Communicatietechnologieën verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen én de vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp van de Universiteit Gent (imec-mict-UGent) zoekt een wetenschappelijk medewerker om onderzoek te voeren naar de gebruikersvereisten en het interface design van applicaties die gebruikmaken van nieuwe principes van persoonlijke dataopslag (bv. een persoonlijke datakluis waarover de burger controle heeft).

In het bijzonder zal je toegepast onderzoek uitvoeren in de context van het Solid4Media-project. Dit project bestudeert de creatie en validatie van een nieuw data-ecosysteem voor mediadiensten gebaseerd op SOLID-principes en specificaties. Dat nieuw data-ecosysteem biedt niet alleen meer mogelijkheden om de toegang tot data voor nieuwe mediadiensten te ondersteunen, maar bouwt tegelijk ook het vertrouwen bij het publiek op en probeert dit te behouden door middel van meer transparantie rond datagebruik en actieve gebruikerscontrole.

Je krijgt de kans om een dynamisch team van onderzoekers te versterken, waarbij je deel zal uitmaken van het media-monitoring én SOLIDLab sub-team. Binnen de onderzoeksgroep zal je ook interface en UX-onderzoek voeren in andere data-gerelateerde projecten. Dit omvat o.a. het organiseren van gebruikersonderzoek, het uitvoeren van de verschillende stappen in het innovatie- en designproces en het ontwerpen van prototypes en mock-ups.

Ben je gebeten door onderzoek naar nieuwe technologieën en schrikt een combinatie van academisch onderzoek met hands-on prototyping jou niet af? Dan ben jij wellicht de persoon die wij zoeken om ons team te versterken!

 • Je komt in contact met nieuwe technologieën rond databeheer die we integreren in software designs.
 • Je werkt aan een concreet onderzoeksproject in de mediasector met een toegepaste finaliteit.
 • Daarnaast werk je mee aan andere onderzoeksprojecten gebaseerd op SOLID- principes en -specificaties. Binnen deze projecten ben jij de persoon die de vertaalslag kan maken tussen ingenieurs, designers, gebruiksonderzoekers en andere betrokkenen.
 • Je krijgt een afwisselend takenpakket in een stimulerende, creatieve werk- en leeromgeving.
 • Je werkt in hartje Gent in het gebouw ‘De Krook’, een plek waar kennis, creativiteit en ondernemen centraal staan.

JOUW PROFIEL

 • Je hebt een diploma van Master in de Communicatiewetenschappen (met UX affiniteit) of Master in de Ingenieurswetenschappen (industrieel ontwerpen, elektronica-ICT) of Master in de Ontwerpwetenschappen.
 • Je bent in staat om zelfstandig een onderzoeksproject op te volgen en in overleg bij te sturen.
 • Je beschikt over goede schrijf en presentatievaardigheden zowel in het Nederlands als Engels.
 • Je bent vertrouwd met user experience design en bent bereid om je bestaande ‘data science’ vaardigheden en kennis verder uit te bouwen.
 • Je bent communicatief en kan goed in teamverband werken, maar toont tegelijkertijd een grote mate van creativiteit, zelfstandigheid en zin voor initiatief.
 • Je hebt een kritische ingesteldheid en zoekt steeds uitdagingen.
 • Je kan omgaan met deadlines en hebt een grote mate van flexibiliteit voor wijzigingen binnen het onderzoekstraject.
 • Je bent in staat om academische en praktische kennis te combineren en te valideren.

ONS AANBOD

 • Wij bieden je een contract van bepaalde tijd als wetenschappelijk medewerker (WP) in groep 3 voor een periode van maximaal 2 jaar (1 + 1 jaar). Een aanstelling na deze periode in een ander statuut behoort tot de mogelijkheden.
 • De indiensttreding kan ten vroegste vanaf 1/05/2023
 • De verloning gebeurt volgens barema WM1 tot WM4 Meer informatie over onze salarisschalen.
 • Verder kan elk UGent-personeelslid rekenen op een aantal voordelen, zoals een breed opleidings- en vormingsaanbod, 36 dagen vakantieverlof (op jaarbasis voor een voltijdse betrekking), een fietsvergoeding, ecocheques enz. Een volledig overzicht van onze personeelsvoordelen.

INTERESSE?

Solliciteren kan alleen online via e-recruitment tot 24 maart 2023 (23:59 Brussels time). We aanvaarden geen laattijdige sollicitaties of sollicitaties die niet via de online toepassing worden bezorgd.

Volgende documenten dien je toe te voegen aan je sollicitatie:

 • In het veld ‘Cv’: je cv
 • In het veld ‘Motivatiebrief’: je motivatiebrief
 • In het veld ‘Diploma’: een kopie van het vereiste diploma (indien reeds in je bezit)
 • In het veld “Andere documenten” kan optioneel het volgende worden toegevoegd: een referentiebrief, studieresultaten, wetenschappelijke publicatie, …

Let op: elk veld heeft een beperking van maximum 10 MB.

De UGent voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid en moedigt dan ook iedereen aan om te solliciteren.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie in verband met deze vacature kunt u contact opnemen met Prof. Jelle Saldien (jelle.saldien@UGent.be | +32 9 264 97 07).

Let op: stuur je sollicitatie niet via e-mail door, maar solliciteer online!