De Boekentoren is back (en je kan hem bezoeken)

© UGent - Jonas Vandecasteele (vergrote weergave)

© UGent - Jonas Vandecasteele

(17-08-2021) Na negen jaar renovatie opent de Boekentoren opnieuw de deuren. De universiteitsbibliotheek van de UGent is de grootste erfgoedbibliotheek van Vlaanderen. En nu kan je hem bezoeken, via een gegidste rondleiding of via een virtual tour.

In de jaren ’30 ontwierp architect Henry van de Velde de 64 meter hoge Boekentoren. Hij is sindsdien niet meer weg te denken uit de Gentse skyline. Sinds 2012 onderging het monument van de Universiteit Gent een grondige renovatie. Na negen jaar is de Boekentoren opnieuw klaar voor gebruik: dertig kilometer aan boekenplanken staan klaar om meer dan drie miljoen boeken en tijdschriften te ontvangen.

Na de restauratie van de gevels en de daken, is nu ook het interieur van de toren en de leeszalen afgerond. De zijvleugels moeten nog afgewerkt, maar de Boekentoren is klaar voor de toekomst. De universiteitsbibliotheek is veel meer dan alleen een opslagplaats voor kennis. Hoofdbibliothecaris Dries Moreels kijkt uit naar de terugkeer van de studenten: “We willen dat de boekentoren opnieuw een ontmoetingsplek wordt, een plek waar herinneringen gemaakt worden.”

Gezocht: straffe verhalen

We zijn op zoek naar straffe verhalen en herinneringen over de Boekentoren. Ken jij zo’n verhaal? Beleefde jij er een onvergetelijk moment? Herinner je je een grappige anekdote? Of misschien heb je er de liefde van je leven ontmoet? Laat het ons weten. We gaan aan de slag met de opvallendste anekdotes.

Mail je straf verhaal over de Boekentoren naar joke.gabriels@ugent.be

Gratis gegidste rondleidingen

© UGent, foto Geert De SoeteOpen Monumentendag zondag 12 september (VOLZET)

Bewonder en beleef samen met een kleine groep onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker het vernieuwde iconische gebouw en vergaap je aan de belvedère met panoramisch uitzicht over Gent.

De Boekentoren is volledig rolstoeltoegankelijk, van de leeszalen tot en met de belvedère op de 21ste verdieping. Om 11 uur is er een gidsbeurt met tolk Vlaamse Gebarentaal© UGent, foto Hilde ChristiaensVan maandag 13 t.e.m. vrijdag 17 september (VOLZET)

In de week na de Open Monumentendag zijn er dagelijks rondleidingen met gids. In de namiddag voor het brede publiek, voor UGent-personeel vinden ze plaats in de voormiddag.Online tour

Wie bibliotheek zegt, zegt digitaal. Zelfs het gebouw wordt digitaal ontsloten. Zijn de rondleidingen volzet, bekijk je het monument liever vanuit je luie zetel, of krijg je maar niet genoeg van de Boekentoren? Verdiep je in de verschillende zalen en verhalen:

Meer info

boekentoren.gent