Lezing 'Doping 20.0? Van (bio)mechanische voordelen tot bionische topsporters'

Voor wie
Alumni , Bedrijven , Journalisten , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
14-11-2022 van 19:30 tot 21:30
Waar
Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
UGent-Leerstoel Frans Verheeke, Vakgroep Politieke Wetenschappen, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Contact
Pascal.Delheye@UGent.be
Website
https://www.detoekomstvandesport.be

Citius, altius, fortius? Bionische optimalisatie geeft een nieuwe dimensie aan 'prestatieverbetering'. Wat is sportief en ethisch verantwoord?

Sinds atleten niet meer naakt in competitie treden (zoals dat tijdens de Olympische Spelen in de Griekse oudheid het geval was) valt er uiteraard voordeel te halen uit ‘beter’ materiaal dan dat van de tegenstanders.

Vanuit ethisch en sociaal perspectief kan worden gesteld dat elke atleet in competitie zou moeten kunnen treden met de beste (of gelijke) loopschoenen, elke renner met de beste racefiets, elke F1-piloot met de beste bolide, etc… Maar het huidige businessmodel van de sport laat dit niet toe en ook de topsporters zelf lijken er vrede mee te nemen zolang de ‘competitive balance’ niet volledig uit evenwicht wordt gebracht.

Maar hoe moeten we omgaan met prestatieverbeterende aanpassingen in de mens zelf? Vanuit het perspectief van bionische optimalisatie is het meest zotte (binnen zekere tijd) ook realiseerbaar. Wat stelt dopingbestrijding dan voor? Bots de sport – en het adagium ‘citius, altius, fortius’ – dan op fundamentele grenzen of eerder op fundamentele rechten?

Registreer online