Lezing 'De rol van de (filosofische) activist in en buiten de academie'

Voor wie
Alumni , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
21-03-2023 van 19:30 tot 21:30
Waar
Auditorium 4 Jaap Kruithof, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
Contact
sofie.avery@ugent.be
Website
https://humanitiesacademie.ugent.be/

Deze reeks wil een alternatieve blik bieden door te tonen welk kritisch onderzoek er ook allemaal gebeurt onder de noemer filosofie.

Van lesgevers wordt vaak een zekere politieke en ideologische neutraliteit verwacht. Tegelijk zou men ook kunnen stellen dat universiteiten en hun medewerkers een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen hebben in het opleiden van de kritische denkers van de toekomst. Sommigen beweren dat dit in de filosofie bij uitstek het geval is.

In dit panelgesprek gaan we in dialoog met verschillende activistische academici en academische activisten over deze eigenaardige ‘gespleten’’ positie. We willen ook de aanwezigen actief betrekken bij deze dialoog en zullen ons o.a. afvragen of onze filosofie opleidingen oog hebben voor de rol die filosofie kan spelen bij activisme, maatschappelijk engagement en collectieve hoop. De deelnemers zijn werkzaam rond de thema’s klimaatrechtvaardigheid, disability justice, grensoverschrijdend gedrag, feminisme, radicalisering en anti-nihilisme.

Registreer online