Klimaatdebat

Ontdek de klimaatuitdagingen via studentendebat

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken geworden van migratie en ontheemding in de wereld.

De ClimateofChange-campagne is erop gericht jongeren te sensibiliseren rond klimaatkwesties en klimaatmigratie door hen te leren nadenken hoe ze een betere toekomst voor onze planeet en haar inwoners kunnen opbouwen. Daarom organiseert ClimateofChange een groot debattoernooi op Europese schaal. 

Een (inter)nationaal toernooi 

Geïnspireerd door de debatten van de Oxford Union strijden studenten (coronaproof) in teams van 3 personen over onderwerpen die te maken hebben met het klimaat. 

Door de botsing van ideeën ontwikkel je een nieuw perspectief op klimaat- en migratievraagstukken en kwaliteiten van analyse, welsprekendheid en doorzettingsvermogen. 

De vier winnende teams kunnen deelnemen aan een nationale finale in mei, die zal worden gevolgd door een Europese finale in november 2021. 

Kom jij in aanmerking?

Ja! Want jij bent een student aan de UGent. We sturen één of twee teams uit van 3 teamleden én zorgen voor een gedreven coach die jullie zal bij staan. 

Ook laatstejaars mogen meedoen, maar we zullen wegens de timing van de pan-Europese finale (dromen mag) wel voorrang geven aan kandidaten die ook volgend jaar nog aan de UGent studeren.

Heb je vragen of interesse, aarzel dan niet om ons nu reeds te contacteren, want de deadline is krap. We brengen je direct in contact met je medestudenten en coach!

Timeline

1. Opleiding van coach (januari en februari)

De online training biedt coaches praktische hulpmiddelen om UGent-teams bij te staan.


2. Voorrondes debattoernooi (februari tot mei)

De voorrondes zullen hoogstwaarschijnlijk online plaatsvinden wegens corona.


3. Een nationale finale (mei 2021)

De beste teams worden uitgenodigd voor de nationale Engelstalige finale onder begeleiding van hun coaches. De finale wordt het hoogtepunt van de lokale debatten en zal de beste teams selecteren om deel te nemen aan de Europese finale.


4. Een pan-Europese finale (najaar van 2021)

De winnende teams uit de 13 partnerlanden komen bijeen in Brussel voor de Europese finale van het toernooi. Het winnende team krijgt de kans om een reis te maken naar één van de partners in Senegal, Ethiopië, Cambodia of Guatemala en daar de oorzaken van klimaatgerelateerde migratie met eigen ogen te zien. 

Meer info?