Gastles Renzo Martens: van 'Enjoy Poverty' naar 'White Cube'

Wanneer
15-12-2021 van 19:00 tot 20:30
Waar
Online (Zoom)
Voertaal
Engels
Door wie
Kris Rutten
Contact
Kris.Rutten@UGent.be

De onderzoeksgroep Cultuur & Educatie organiseert een open gastcollege "Renzo Martens: van 'Enjoy Poverty' tot 'White Cube'" in het kader van de masteropleiding Cultuurstudies (MA in Educational Sciences).

Twaalf jaar na zijn baanbrekende documentaire Episode III: Enjoy Poverty (2008), brengt kunstenaar Renzo Martens een nieuwe film in première, White Cube. In deze film bouwen Congolese plantagearbeiders een museum op een voormalige Unilever-plantage en maken kunst om hun eigen wereld te creëren. Tijdens deze gastlezing zal Martens ingaan op zijn werk; specifiek op de verantwoordelijkheid die de kunstenaar neemt voor de systemen waarin hij opereert.

Renzo Martens (1973) studeerde politieke wetenschappen en kunst. Hij verwierf internationale bekendheid met de films Episode I, en Episode III: Enjoy Poverty, die in meer dan 23 landen op televisie te zien waren. In 2012 richtte Martens Human Activities en haar "reverse gentrification program" op in DR Congo. Samen met de plantagearbeiders van Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) gebruikt hij artistieke kritiek om een nieuwe wereld te bouwen - niet symbolisch, maar in materiële termen. Samen openden ze in 2017 een door OMA ontworpen White Cube op een voormalige Unilever-plantage. Het werk van CATPC was te zien in een solotentoonstelling in ScultptureCenter, New York, die door de New York Times werd bejubeld als 'beste kunst van het jaar', Mori Art in Tokio, KW Berlijn en in de 21e Biënnale van Sydney.

Registreer online