Getuigenis Staf Aerts oud student Politieke Wetenschappen

Eerste stappen op de arbeidsmarkt                                                                          

Ik werkte tot voor kort als medewerker bij senator Lionel Vandenberghe, (Spirit). Hij was tevens ondervoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. Mijn taak bestond eruit hem te ondersteunen op inhoudelijk vlak, memorandi in het oog te houden, zijn brieven, wetsvoorstellen en verschillende organisaties, zoals het forum voor Palestina, op te volgen. Lionel Vandenberghe hield zich vooral bezig met materies als buitenlands beleid, geestelijke gezondheidszorg en Vlaanderen.

 

Hiervoor werkte ik als diensthoofd bij de Jongeren van Spirit en in 2007 ben ik ook verkozen als gemeenteraadslid voor Spirit in Duffel. Pas na mijn studies ben ik actief aan politiek gaan doen.

Wegens de teleurstellende verkiezingsresultaten (juni 2007) voor Spirit liep mijn job ten einde. Als diensthoofd bij de Jongeren van Spirit had ik natuurlijk meer zekerheid maar toch heb ik geen spijt van mijn beslissing om te veranderen van job. Als diensthoofd was ik voornamelijk bezig met praktische zaken en slechts aan de zijkant kwam er inhoudelijk werk bij. De partij bepaalde de lijn en ik was daarvan de uitvoerder. Als medewerker van Lionel Vandenberghe deed ik natuurlijk ook nog administratie maar werd er mij toch vooral inhoudelijk werk toevertrouwd.

Huidige functie

Ik ben sinds 1 oktober 2007 bij de Provincie Antwerpen kunnen beginnen. Ik ben terecht gekomen op de Dienst Mobiliteit en ben nu Mobiliteitsadviseur van het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Slimweg.

In elke provincie komt er op termijn een PMP Slimweg. Dit is een samenwerking tussen de provincies, het Vlaams gewest en De Lijn. De PMP’s zal zowel naar het grote publiek als naar de bedrijven advies geven over duurzaam woon-werkverkeer. Het bedrijvenluik wordt door de provincies ingevuld. Het PMP van de Provincie Antwerpen zal als eerste officieel openen in maart 2008.

Mijn functie bestaat er uit om bedrijven te stimuleren en begeleiden bij het opzetten van projecten om hun werknemers aan te zetten tot meer duurzaam vervoer om naar het werk te komen. Dit betekent begeleiden bij het aanvragen van subsidies bij het pendelfonds, bedrijfssituaties analyseren om tot de beste maatregelen voor elk bedrijf te komen, deze resultaten presenteren, enz. Ik moet ook goed kunnen analyseren, zowel cijfergegevens als tekstmateriaal en mijn kennis van de overheden en van het politieke landschap is ook zeer handig.

Ik ben al veel andere Politieke en Sociale wetenschappers tegen gekomen in de mobiliteitswereld. Ik denk dat dit komt omdat er nog niet veel studenten Verkeerskunde afgestudeerd zijn waardoor de sector van mobiliteit continu op zoek is naar mensen met een brede vorming.

Extra bagage

Na mijn studies politieke wetenschappen heb ik nog een extra jaar internationaal en Europees recht gevolgd aan VUB. Toch was het voornamelijk mijn diploma politieke wetenschappen waar ik het meeste aan heb gehad voor deze job.

Enerzijds - anderzijds

Politieke wetenschappen is een algemene opleiding maar ik ben ervan overtuigd dat je je specialisatie wel al doende in je job opbouwt. De opleiding was een goede voorbereiding omdat je de organisaties, waar je als medewerker van een senator of parlementair, in aanraking mee komt reeds kent vanuit je cursussen. Het hangt gedeeltelijk ook af van welke materies je parlementair of senator opvolgt. Iemand die zich bezighoudt met fiscaliteit zal meer gebaad zijn met een medewerker die economie heeft gestudeerd.

Een overwogen studiekeuze?

Aanvankelijk twijfelde ik tussen sport, wiskunde en Politieke en Sociale wetenschappen maar op de infodagen werd het me al snel duidelijk dat Politieke en Sociale wetenschappen me het meest interesseerde.

Ik heb bewust voor Gent gekozen omdat aan UGent de 3 opties (politieke, sociologie en communicatie) gezamenlijk werden gegeven in het eerste jaar. Dit was ideaal omdat ik nog niet zeker wist welke richting ik uitwou.