Timo Van Canegem strijdt mee voor de Vlaamse PhD Cup 2022

(08-09-2022) De 16 geselecteerden voor de Vlaamse PhD Cup 2022 zijn bekend. Via deze wedstrijd daagt SciMingo jaarlijks wetenschappers uit om de kern van hun net afgeronde doctoraat met de wijde wereld te delen.

Eén van deze 16 geselecteerden is socioloog Timo Van Canegem.

Timo en zijn medekandidaten wacht nu tijdens de wedstrijd de uitdaging om de kern van hun doctoraat samen te vatten in een heldere presentatie van slechts drie minuten. De zestien doctors worden hiervoor klaargestoomd via een vierdaagse mediatraining, met coaching door experten als wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS). “Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken, zodat mensen naar je luisteren.” Tijdens de mediatraining zullen onderzoekers zo onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren. 

Wie de PhD Cup 2022-trofee mee naar huis mag nemen, wordt beslist bij de finale op 18 oktober. Die avond strijden de laatste acht onderzoekers in het Antwerpse AMUZ voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een videocollege te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press. Hun lot ligt in de handen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), kankeronderzoekster Damya Laoui (VUB) en wetenschapscommunicator Jeroen Baert (Nerdland).

De finale is live bij de wonen en online te volgen op www.phdcup.be