Module 1 - Java voor beginners - met BlueJ

Inleiding

Hoewel Java een van de meest gebruikte programmeertalen is, schrikt het feit dat het een objectgerichte taal is, Logo BlueJvele beginnende gebruikers af.

Een programmeeromgeving zoals BlueJ helpt deze drempel te overwinnen. Meer nog, door Java aan te leren met een 'objecten eerst'-benadering, wordt objectgericht programmeren een tweede natuur. ('Objecten eerst' betekent helemaal niet 'moeilijkste concepten' eerst.)

Inhoud

In deze module worden onder andere volgende onderwerpen behandeld:

  • Objecten en klassen (eerst)Foto blue jay
  • De standaardcontrolestructuren (if, while, for)
  • Tabellen (arrays) en lijsten
  • De 'for each'-lus
  • Objectoriëntatie: Overerving en polymorfisme

We gaan direct aan de slag met BlueJ en introduceren de verschillende begrippen aan de hand van diverse programmeeroefeningen. Tussendoor geven we ook enkele didactische wenken.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Leerkrachten informatica secundair onderwijs (2e en 3e graad).

Je kent reeds de basisbegrippen van het programmeren zoals variabelen, functies, procedures, selectie en lussen en tabellen (arrays), in een of andere programmeertaal.

De cursus is niet echt bedoeld voor wie reeds in Java programmeert.

Praktisch

Data en uren

Tweedaagse bijscholing: donderdag 24 en maandag 28 september 2015 van 9u tot 17u

Locatie

Campus Sterre, Krijgslaan 281, gebouw S8, 9000 Gent

Infrastructuur

In de pc-zaal zijn voldoende computers aanwezig. Indien u er echter de voorkeur aan geeft met uw eigen laptop te werken dan kan dit.

Maximum aantal deelnemers

12

Handboek

De lessen zijn goed te volgen zonder handboek. Het handboek is evenwel nuttig als u achteraf de leerstof nog zelfstandig wil uitdiepen en biedt ook bijkomende voorbeelden die in de eigen lespraktijk kunnen worden toegepast.

Bij deze module wordt volgend handboek optioneel aangeboden aan de meerprijs van 60 EUR:

Programmeren in Java met BlueJ, David Barnes en Michael Kölling, 2012, 5e ed., Pearson Education, 624 p., 9789043023894 ISBN

Deelnameprijs

De deelnameprijs bedraagt 120 EUR en omvat het volgen van de tweedaagse bijscholing, elementaire documentatie en de broodjeslunches.

Inschrijven